ELEKTRONSKA NAUTIČKA NOVINA
18.12.2009. 10:18:53

Safety Propeler

Safety Propeler

 
 
 
 
 
 
 
 
 
   Safety Propeller izgleda i radi kao i normalni propeler. Napravljen je od istog materijala kao i regularni propeler, a efekti vezani za potisak i brzinu ostali su isti. Propeler je dizajniran bez pokretnih elemenata, ne zaustavlja se u dodiru sa ljudima ili morskim životinjama već se bitna izmjena odnosi na dizajn oštrice krila propelera koji više nije oštar već obal ili okrugao.
   Slijedeća inovacija na Safety Propeleru odnosi se na smanjivanje kavitacije koji katkada prijeti motoru ili potapanju broda. Uzroci nastanka kavitacije su vodeni mjehurići koji se stvaraju vrtnjom, a katkada rezultiraju potpunim gubitkom potiska ili potapanjem plovila. Safety Propeler ima utore na krilcima koji propuštaju pritisak nadolazečeg mora te tako sprečavaju nastanak kavitacije.
   Ovako redizajniran propeler stavljen je na usporedni test sa normalnim propelerom nakon kojeg se utvrđeno da Safety Propeler nema nikakvog učinka na gubitak brzine, ali svakako ima prednosti pred normalnim propelerom.
   Redizajn potisnih krila propelera može se napraviti vrlo jednostavno od standardnog propelera uz vrlo mali trošak. Učinak ovako modificiranog propelera učinkovit je u cijelom rasponu snaga motora, počevši od 2 KS pa nadalje do največih tankera ili kontejnerskih brodova.
   Mislim da je vrijeme da zasučemo rukave te napravimo ovaj korak naprijed sa našim propelerima ( a za one koji nemaju vremena preporučujemo kupnju i izmjenu ), kako bi ubuduće sa više mira u duši kretali na more.
   Na kraju kažimo nešto i o inovatoru koji nam je svojim upornimm radom donio jedan vrlo koristan proizvod. Ime mu je Colin Chamberlain. Colin uz svoj regularan posao nalazi puno vremena za ljubav prema moru i brodovima, a strast za inovacije drži ga več 20 godina. Inspiraciju za svoj rad na Safety Propeler-u dobio je nakon što je godine 2000-te u vijestima čuo o djevojčici koja je bila iskidana brodskim propelerom. Sistemom loših i malo boljih pokušaja ( Colin navodi 600 raznih konstrukcija svih mogučih kombinacija u kojima je bilo i vrlo čudnih uradaka ) trabalo je ustrajati dok izumitelj i sam nije bio spreman staviti ruku na svoj izum u punoj vrtnji.
   Nevjerojatno jednostavno i vrlo učinkovito, a učinak ovog propelera te ostatak inovacija ovog jednostavnog ‘čovika od mora’,u koji je teško povjerovati, možete vidjeti na .... http://www.abc.net.au/tv/newinventors/txt/s2736928.htm.
 
 

Vaša e-mail adresa se neće javno koristiti niti će biti vidljiva ostalim posjetiteljima. Vaša e-mail adresa neće se davati trećim osobama.

Anketa